Cu hamacul pe coclauri

February 25, 2019

Mi-am petrecut copilaria intr-o zona cu o puternica incarcatura istorica, Ocnele Mari, Judetul Valcea. Din nefericire nici autoritatile locale si nici localnicii nu au dat mare importanta trecutului si nici acestei pozitionari geografice, asa ca incet dar sigur, asemenea altor zone “parasite” ale Romaniei, aici mai gasesti doar franturi de istorie si cioburi din dovezile civilizatiei de odinioara.

Orasul, statiune turistica capusata si distrusa in mare parte dupa ’89, este atestat pentru prima data intre 1408-1418 de catre Mircea cel Batran, care il numeste “targ”.  In 1960, profesorul Gheorghe Mosteanu descopera in gradina sa vase de lut ars inscriptionate cu diverse cuvinte: REB, MARK și BUR. Dupa cateva cercetari in zona se descopera si atesta cetatea Buridava, de peste 2000 de ani vechime, locuita de buri, toate mentionate de insusi istoricul grec Ptolemeu in scrierile sale.

Aparitia burilor in zona nu e intamplatoare, capitala tribului geto-dac, Buridava fiind una dintre cetatiile care formau defensiva regilor daci de la Sarmisegetusa Regia. Asezarea burilor in zona este desemenea strans legata de faptul ca aici, in Ocnele Mari, se afla una dintre cele mai mari saline de sare din tara cu o suprafata de peste 20.000 de metri patrati si 13 km de galerii subterane, filonul de sare fiind apreciat la peste 600 de metri grosime.

O alta bogatie a locului o reprezinta tuful calcaros dacitic. “Epicentrul”  zacamintelor de tuf si locul unde am sa si ajung cu hamacul se numeste Rapa Evantai sau Rapa Corbilor. Legendele acestei locatii au fost transpuse in cartea Enigma de la Rapa Corbilor, scrisa de fostul ofiter de securitate, Mihai Modoeanu care in lucrarea sa de fictiune arata cum nemtii ar fi ascuns o arma ultrasecreta in zona.

Rapa in sine, in forma unui evantai, este o rezervatie geomorfologica de interes national cu o suprafata de 15 ha, declarata arie protejata in anul 2000. Stratul de tuf masoara pana la 100 de metri adancime si formeaza un povarnis cu un unghi de peste 50 de grade. Rezervatia adaposteste o planta foarte rara, singura planta carnivora din Romania, pe numele ei Roua Cerului sau Drosera Rotundifolia. Evantaiul este pozitionat strategic la 1 deal distanta de fosta cetate Buridava.

In copilarie alergam pe crestele ametitoare alaturi de copiii satului, de data aceasta, probabil si cu trecerea timpului si adancirea vailor, totul mi s-a parut foarte abrupt, aproape de netrecut, pana la urma am reusit totusi sa urc peretele aproape vertical in unele locuri. Premiul cel mare il reprezinta perspectiva pe care o ai de deasupra prapastiei, practic poti observa toata localitatea si satele aditionale.

Fara aer am reusit sa fac cateva poze cu hamacul Pom-Pom. Mi-am ales acest loc (*de lansare/promovare al produsului) deoarece de aici imi trag obarsia, ma reprezinta si reprezinta munca pe care am facut-o in lansarea acestui produs.

La final va invit sa ne intoarcem din cand in cand la origini ca sa descoperim o viata noua, mai buna, mai echilibrata si mai fericita pentru noi si copiii nostri. Invit sa ne intoarcem la lucrurile de baza si sa nu ne mai impiedicam in fiecare zi de maruntisuri inutile.

Ieri alergam in sus si jos pe vaile Rapei Corbilor, astazi, dupa multi ani am fost doar turist, obosit dar fericit sa redescopar o parte din copilarie. ‘

Asta e un articol scris acum 2 ani pe blogul de hamaceala al Ihamac.  L-am preluat aici ca tot despre mine e vorba.

In curand o sa gasiti in Galeria foto o sectiune speciala despre aventurile mele cu hamacul.

Enjoy,

Al vostru,
Hodorog

La vară, afară!
Cu si despre mine